- صفحه اصلی
- مقالات علمی معتبر
- با لجبازی فرزندم چه کنم؟
با لجبازی فرزندم چه کنم؟
با لجبازی فرزندم چه کنم؟
لجبازی کودک یکی از مهم ترین مسائلی است که اکثر خانواده ها ، پدران و مادران فرزندان زیر ده سال در دوره های مختلف با آن روبرو هستند.
حال این لجبازی می تواند نوعی اختلال رفتاری باشد یا اقتضای سن کودک در دوره های مختلف رشدی ، که می بایست حتما توسط روانشناس کودک ، این دو از هم تفکیک داده شوند.
راه های مختلف و موثری برای مقابله و کنترل لجبازی کودک وجود دارد که به برخی از آن ها در زیر اشاره خواهیم کرد.
۱- پرهیز از عصبانیت : در ابتدا بسیار مهم است که آرامش خود را کاملا حفظ نموده و از عصبانیت بپرهیزید که رفتار پرتنش و با عصبانیت زیاد به راحتی لجبازی کودک را تشدید می کند. آرامش شما الگوی بسیار مناسبی از خونسردی و حفظ آرامش و صبر را در مقابل کودک قرار می دهد.
۲- سعی در درک احساسات کودک : در وهله دوم می بایست دلیل نافرمانی و لجبازی کودکان را بفهمید گاهی اوقات لجبازی و نافرمانی و رفتارهای نادرست او فقط در جهت جلب توجه شماست .کودکان نیاز بسیار زیادی به مورد توجه قرار گرفتن دارند و در صورت عدم توجه به آنها احساس ضعف ناامیدی و عصبانیت می کنند .بسیار مهم است که به صحبت های آنان گوش داده با آنان همدلی کنید و احساسات فرزند خود را درک کنید
۳- تعیین قوانین و مرزها برای کودک : برای کودک مجموعه ای از قوانین و مرزها را تعیین کنید .برای او کاملا این مرزها را توضیح دهید و در ارتباط با کودک و این قوانین ثبات رفتاری از خود نشان دهید به این قوانین کاملا پایبند باشید و کودک می بایست متوجه این مسئله شود که این قوانین تغییر نخواهند کرد .
البته این قوانین نباید زیاد و دست و پاگیر باشند و به هیچ عنوان نباید قوانین غیرمنطقی به کودک تحمیل کرد این قوانین باید محدود و منطقی اعمال شوند.
۴- چند گزینه به کودک ارائه دهید : به جای استفاده از دستورات واحد و غیرقابل تغییر چند انتخاب محدود به کودک بدهید تا او از بین این گزینه ها یکی را انتخاب کند این مسئله به او احساس امنیت می دهد استقلال وی را تقویت کرده و حس خوبی در ارتباط با شما پیدا خواهد کرد همچنین مدیریت رفتار وی راحت تر خواهد شد.
۵- پاداش : زمانی که کودک رفتار یا مجموعه رفتارهای خوبی از خود بروز می دهد او را به صورت مثبت تشویق کنید پاداش های مشخص ، کوچک و تعریف شده در روانشناسی .
این پاداش ها می بایست متناسب با سن کودک باشد و از دادن پاداش های بزرگ و جوایز چشمگیر اجتناب کنید.
۶- نادیده گرفتن : یکی از مهم ترین رفتارهای شما در زمان لجبازی کودک در زمانی است که کودک دانسته در حال انجام کاری نادرست است. بهترین کار این است که به صورت کاملا فعالانه وی را نادیده بگیرید این مسئله به مرور کودک را از انجام رفتارهای نادرست و لجبازی در جهت جلب توجه دیگران ، منصرف خواهد کرد. این آیتم یکی از مهم ترین و موثق ترین ابزارهای والدین برای مقابله با لجبازی کودک است. البته این نکته را در نظر داشته باشید که رفتار کودک در این زمان نباید جزو رفتارهای پرخطر و آسیب زا باشد.
7- مذاکره ی مثبت و مذاکره در زمان مناسب : یکی از نکاتی که می بایست به آن توجه شود این است که صحبت با کودک زمانی که در اوج لجبازی قرار دارد احتمالا کارساز نخواهد بود و بهتر است صحبت و مذاکره را زمانی که آرام شد با او انجام دهید
8- الگوی رفتاری مناسب والدین : بسیار مهم است که اگر فرزندی با رفتار خوب و لجبازی حداقلی می خواهید ، خودتان باید الگوی بسیار مناسبی برای وی باشید. در برابر مسائل و چالش ها آرام و منطقی رفتار کنید تا او نیز این مدل رفتاری شما را به مرور زمان بیاموزد.
9- صبر : استفاده از روش های بالا نیازمند صبر و حوصله بسیار است. تغییرات مثبت ، یک شبه اتفاق نخواهند افتاد و مسئله ای زمان بر است. اما استفاده از این ابزارها در طولانی مدت قطعا نتیجه مثبت خود را خواهد گذاشت و کارایی خود را نشان خواهد داد.
در نهایت می بایست به این نکته توجه داشته باشید که لجبازی در کودکتان تا حدودی جزو رفتارهای طبیعی کودکان به خصوص در دوره های رشدی مختلف میباشد و نمی توان کودکی را سراغ داشت که مقداری لجبازی رفتارهای نامتعارف و نادرست نداشته باشد. دیدگاه کمال گرایانه خود را کنار گذاشته و بدانید که لجبازی ها نیز بخشی از روند رشد طبیعی کودکان محسوب می شوند.
در صورتی که رفتارهای نادرست و لجبازی های کودک از حد مشخصی عبور کرد و باعث استیصال شما شد می توانید با مراجعه به بخش رفتار درمانی و روانشناس کودک مجموعه گفتاردرمانی روزبه رضایی با مشاوره و جلسات درمانی در جهت بهبود این مشکل قدم بردارید.
مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.