- صفحه اصلی
- مقالات علمی معتبر
- صوت درمانی در افراد تغییر جنسیت یافته
صوت درمانی در افراد تغییر جنسیت یافته
صوت درمانی در افراد تغییر جنسیت یافته.
یک گروه از افرادی که به مراکز صوت درمانی مراجعه میکنند ، افرادی هستند که قصد تغییر جنسیت دارند و یا تغییر جنسیت دادهاند. ( منظور افراد ترانسکشوال است حالا خانم به آقا یا آقا به خانم )
صوت درمانی برای این دسته از افراد همانگونه که هورمون تراپی و سایر درمانها مهم است ، اهمیت خاص خود را دارد و یکی از مقولههای جدا نشدنی و لازم برای این گروه میباشد. البته متناسب با صدایی که فرد میخواهد به آن دست پیدا کند.
طی این فرایند وویس تراپیست با استفاده از روشها و تکنیکهای روز ، تا جایی که امکانپذیر است ، فرکانس صدای فرد را تغییر میدهد. تا جایی که امکان پذیر باشد و متناسب با جنسیتی که میخواهند به آن تبدیل شوند. البته یک سری عوامل در این درمان تاثیرگذار هستند.
یکی از آن عوامل سن فرد میباشد. یکی دیگر از عوامل مدت زمانیست که هورمون تراپی برای وی انجام می شود. عامل دیگر سنی است که هورمون تراپی برای فرد شروع شده است. همه ی این موارد در کیفیت نتیجه نهایی بسیار تاثیرگذار است.
در بعضی از موارد با صوت تراپی ، فرکانس صدا انقدر تغییر میکند که رضایت کامل فرد جلب میشود. اما در بعضی از موارد نیز تغییر فرکانس ، اتفاق میافتد اما فرد تغییر جنسیت یافته تمایل به تغییر بیشتر دارد و ممکن است از یک جا به بعد دیگر صوت درمانی تغییر خاصی ایجاد نکرده و گزینه بعدی یعنی جراحی را انتخاب کند. البته باید توجه داشت که هیچگاه گزینه ی جراحی نباید اولین گزینه برای تغییر فرکانس و تغییر صدای فرد باشد. بلکه اولین قدم برای تغییر فرکانس ، صوت درمانی است. چرا که در بسیاری از موارد صوت درمانی فرکانس قابل قبول و مطلوبی برای فرد ایجاد میکند. حتی چنانچه وی تمایل به عمل جراحی برای تغییر فرکانس داشته باشد ، قبل از جراحی میبایست دورههای استاندارد صوت تراپی را طی کند.
اهمیت ویس تراپی در افرادی که میخواهند تغییر جنسیت بدهند چیست؟
چند دلیل برای این مسئله میتوان ذکر کرد. اولین دلیل این است که با ویس تراپی و صوت درمانی گاهی برای این افراد میتوانیم به یک فرکانس مطلوب برسیم و دیگر فرد نیازی به عمل جراحی که گزینهای تهاجمی است نداشته باشد. فرکانسی که کاملاً با خواستههای فرد مطابقت داشته باشد.
دلیل بعدی اینکه در مورد افراد ترانسکشوال و کسانی که میخواهند تغییر جنسیت بدهند یا تغییر جنسیت دادهاند ، فقط مسئله تغییر فرکانس مطرح نیست و یکی از حوزههایی که میبایست ویس تراپیست و صوت درمانگر در آن ورود کند ، مبحث پراگماتیک است.
یعنی بحث کاربرد زبان. برای توضیح و توصیف پراگماتیک و کاربرد زبان یک مثال ساده میزنیم. شما خانمی را تصور کنید که ظاهری کاملاً زنانه دارد ، فرکانس صدا کاملاً زنانه است اما شیوه رفتار ، شیوه ی استفاده از زبان ، ژستچرها و اشارات ، در هنگام صحبت و کلام و بادی لنگویجی که وی استفاده میکند ، کاملاً مردانه است و خصوصیاتی مردانه را به شما منتقل کند و برای شما تداعی یک مرد می باشد. همه ی اینها و تمام این ظرافتها ، جزو حوزه ی پراگماتیک زبان بوده که تغییر و اصلاح آن بر عهده آسیب شناس گفتار و زبان و به طور دقیق تر بگویم وویس تراپیست و صوت درمانگر حرفه ای است.
بدین مفهوم که اگر شما حتی جراحی موفقی را نیز پشت سر بگذارید و فرکانس صدای شما همان فرکانس صدای هدفی باشد که در انتظار آن بودید ، بعد پراگماتیک اصلاح نشده و این مسئله در حوزه ی اختیارات و توانمندیهای ویس تراپیست حرفهای است.
علت دیگر و مبحث دیگری که در این بین مطرح است ، مبحث تن و آهنگ کلام است. شما زمانی که صدای یک مرد و یک زن را در کنار هم قرار میدهید ، تنها تفاوت آنها مسئله فرکانس صدا نیست. یعنی اینکه صدای یکی نازک و صدای دیگری ضخیم باشد. خیر. ظرافتهای دیگری هم در این بین مطرح است که آنها نیز در اختیار و توانمندیهای یک صوت درمانگر حرفهای است.
برای یک درمان درست و اصولی رعایت یک سری موارد بسیار مهم است.
مثلاً فردی که برای این مسئله به ویس تراپیست مراجعه میکند باید بداند که همکاری وی با تراپیست و توجه به این نکته که صوت درمانی در افراد تغییر جنسیت داده ، پروسه ای زمانبر است مهم است. ایجاد یک فرکانس جدید ، تثبیت و تعمیم آن به خارج از جلسه درمانی پروسههای زمانبری هستند که نیازمند همکاری کامل فرد با درمانگر و صبر و حوصله زیاد میباشد. یکی از مسائل مهمی که تاکید میشود فرد سوای جراحی و اقدامات دیگر میبایست به ویس تراپیست و صوت درمانگر مراجعه کند این است که فردی که میخواهد تغییر جنسیت بدهد ، مثلاً خانمی که میخواهد تبدیل به آقا شود و بالعکس ، قبل از اینکه هیچ اقدام درمانی انجام دهد ناخودآگاه دوست دارد فرکانس صدای خود را تغییر دهد و فرکانس صدای خود را به صورت غیر طبیعی ، بالا یا پایین ببرد و به سمت جنسیت هدف حرکت دهد.
مثلاً آقایی که قصد دارد تبدیل به یک خانم شود دوست دارد صدای خود را نازک کند و با مدل جدیدی که مد نظر دارد صحبت کند. اتفاقی که در این زمان میافتد این است که شخص از حنجره ی خود کار و وظیفهای را میخواهد که حنجره برای آن مسئله تربیت نشده است و احتمالاً توانمندی این مسئله را ندارد. فرد فشار مضاعفی را به این سیستم وارد میکند و در نتیجه این رخداد ، حنجره از حالت بالانس و تعادل خارج میشود.
گاهی اوقات صدا خش دار میشود ، حالت گرفته پیدا میکند ، بلندی صدا کاهش پیدا میکند ، صدا حالت هورسنس یا هوادار میشود و در نهایت تنش زیادی در عضلات حنجره اتفاق میافتد. به مرور درد در ناحیه گردن و حنجره پدیدار شده و حتی این درد میتواند به اندامهای دیگر نزدیک به گردن انتقال پیدا کند و فرد از این بابت دچار مشکلات زیادی میشود. پس ویس تراپی برای این افراد در کنار همه ی اقدامات درمانی بسیار مهم است.
گفتاردرمانی روزبه رضایی ( گفتاردرمانی شرق تهران ، گفتاردرمانی تهرانپارس ) دارای بخش تخصصی صوت و درمانگرانی که به صورت تخصصی روی اختلالات صوت متمرکز هستند می تواند در این زمینه کمک شایانی به این دسته از مراجعین با اینگونه اختلالات داشته باشد.
اگر می خواهید اطلاعات خود را در زمینه ی اختلالات صدا و حنجره بالا ببرید روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کند.
اختلال صوت و گرفتگی صدا
اهمیت نوشیدن آب برای سلامت حنجره و صدا چیست؟
گرفتگی صدا و دمنوش ها
چه زمانی انجام ویدیو لارنگوسکوپی یا استروبوسکوپی ( تصویربرداری از حنجره ) لازم است؟
مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.